Peluang orang corot, peluang orang cemerlang

Dalam kehidupan, ada orang corot, ada orang cemerlang. Setiap orang ada corot dan cemerlangnya. Pada orang corot, ada peluang untuk kita membantu. Pada orang cemerlang, ada peluang untuk kita membantunya. Tabiat serve boleh diguna pada kedua-dua tempat. Bagaimana dengan orang yang average? Mereka biasanya tidak rasa perlu dibantu, kerana mereka ingin kekal di tempat status quo. Kalau melampau keinginan untuk duduk di tempat itu, maka ia dinamakan jahil murakkab. Jahil kuasa 2 atau 3.

Siapakah yang corot? Cemerlang?

Kalau ada standard yang disepakati kawasan tertentu, corot ialah di bawah paras standad. Cemerlang ialah di atas paras standad.

Kalau di sekolah biasanya subjek Matematik pelajar dapat B, corot ialah yang dapat E manakala cemerlang yang dapat A.

Itu contoh alam akademik atau intelek. Namun dunia ini ada banyak alam. Kalau merujuk kepada potensi manusia, alam fizikal, emosi dan spiritual juga mempunyai nilai dan kaedaan tersendiri. Ada yang cemerlang intelek, corot emosi atau akhlak. Ada yang cemerlang akhlak, corot pula kewangannya. Atau kalau cemerlang kewangan, corot di peringkat spiritual. Semua itu adalah peluang untuk kita membantu. Kalau kita bantu mereka dan meninggalkan manfaat yang panjang, itulah legasi. Kalau ingin legasi itu berpanjangan ke syurga, usahakan agar usaha membantu itu disulami dengan ikhlas dan mengikut syariat.

Every abundance comes with scarcity

Biarpun semua orang sudah banyak A-nya atau cemerlang, seorang pelajar mungkin masih corot dari segi akhlak.

Biarpun ramai yang sudah minat mendengar ceramah agama, masih ramai yang memerlukan program untuk menukarkan konsep menjadi ruang praktikal dalam kehidupan.

Biarpun ramai yang membaca buku, ramai yang ingin belajar menulis buku.

Biarpun ramai yang suka ke surau, ramai yang tercari makna bacaan ketika mereka ke surau.

Di sebalik banyak dan cemerlang, ada peluang untuk membantu.

Di sebalik corot dan gagal, ada peluang untuk membantu.

Membantu itu pelbagai cara

Bagaimana untuk membantu mereka? Banyak cara. Ada cara percuma. Ada cara berbayar. Percuma itu dikaitkan dengan kerja sosial dan dakwah.Berbayar itu ialah aktiviti bisnes.

Mana-mana jalan, ia baik untuk membina legasi yang diharapkan. Bukan semua perkara perlu berbayar, tetapi tidak semua boleh dilakukan secara percuma.

Kalau kita memilih untuk mengorbankan amat banyak masa untuk membantu, maka masa itu perlu ditukarkan dengan sedikit bayaran keperluan. Kalau masa itu sedikit sahaja digunakan kerana masa lain kita sudah dibayar, aktiviti membantu itu boleh percuma.

Dunia ini penuh corot dan cemerlang untuk mewujudkan peluang saling bantu-membantu. Bersyukurnya hidup dalam dunia begini buat sementara waktu. Nanti apabila legasi sudah dibina dan mendapat syurga, corot spiritual akan merana.  Individu cemerlang spiritual akan kekal bahagia. Untuk kekal bahagia, ia perlu dibina dengan membantu manusia di dunia  ini ceria.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
5 Fasa Kelaziman dalam Diri

Dalam hidup ada 5 fasa kehidupan yang boleh dijadikan panduan. Setiap fasa mempunyai kesan dan psikologi yang tersendiri. Umur ini

Close