Category: LEGASI

3 perkara penting tentang merancang tahun baru

3 perkara penting tentang merancang tahun baru

“Aku dah rancang. Tak habis lagi…” “Dah tahun 2017, tapi belum siap perancangan” “Dah nak bergerak ni, tapi belum habis perancangan lagi ini. Sibuk sikit…” Rancang memang penting. Namun ada beberapa disiplin perlu dipatuhi ketika merancang terutama apabila sudah masuk tahun baru. Berikut ialah 3 perkara penting untuk diambil perhatian. 1. Ada masa final Masa […]

Kegagalan dan Kejayaan Seorang Pemimpin

Kegagalan dan Kejayaan Seorang Pemimpin

Pemimpin Itu Gagal, Kecuali.. Semua kepimpinan masa lepas dan kini gagal. Dalam teori dan dalam amalan, kepimpinan telah menghasilkan kegagalan. Ianya mungkin terlampau berlebih-lebih untuk menyatakan banyak kepimpinan gagal. Apa buktinya? Sebelum itu, kita tambah lagi kenyataan; keseluruhan manusiawi dalam kegagalan. Lebih tajam dan tidak sanggup untuk kita akui bukan? Dengan segala pencapaian, pembangunan dan […]

Kategori pembina legasi

Kategori pembina legasi

Jika ingin membina legasi, ada 2 kategori ahli kumpulan: 1) Menjadi perancang kepada legasi tersebut 2) Menjadi pelaksana kepada rancangan legasi Bukan yang ketiga 3) Tidak pasti apa itu legasi atau kejayaan yang ingin dibina dan tidak buat apa-apa.

Saya ingin bina cerita sendiri

Saya ingin bina cerita sendiri

“Dah banyak buku yang ditulis, buat apa saya tulis lagi.” “Bukankah kajian ini sudah ramai yang buat. Tidak perlulah saya buat lagi.” “Dah banyak orang buat bisnes ini, buat apa saya buat lagi.” Inilah penyakit “dah banyak orang buat”. Apabila makin banyak baca status Facebook orang lain, makin banyak tengok TV pasal berita orang lain […]

Antara keperluan dan tujuan

Antara keperluan dan tujuan

Ketika berborak-borak dengan rakan saya, tuan Ariff, beliau menyatakan tentang idea ‘keperluan’ dan ‘tujuan’. Manakah yang perlu diberi perhatian ? Keperluan atau tujuan ? Biasanya orang melihat keperluan ini lebih penting. Namun apa beza orang yang ingin berjaya dan orang yang sekadar memenuhi keperluan personal sahaja?

Maaliki Yaum ad-Deen dan Legasi

Maaliki Yaum ad-Deen dan Legasi

Apabila mebaca Maaliki Yaum ad-Deen, yang terpanggil ialah bayangan ke akhirat nanti. Namun sebelum kita menjejak kaki ke sana, ada petanda pasti berlakunya hari kiamat ini. Antara tanda-tandanya ialah hilangnya ilmu dan orang jahil menjadi rujukan serta banyak pertelagahan berlaku. Adakah ia perlu dipandang secara optimis atau pesimis apabila mengetahui hadith ini ?

Bila legasi diperlukan ?

Bila legasi diperlukan ?

“Buat apa susah-susah, jaga sahaja keperluan sendiri.” tanya Ahmad. “Keperluan kau siapa yang jaga ?” tanya kawan Ahmad. Memang benar Tuhan yang menjaga keperluan kita. Namun diutuskan wakil-wakil di atas muka bumi ini untuk ‘menyampaikan’ bantuan kepada diri kita dalam bentuk rezeki dan pelbagai keperluan hidup. Amat menarik kalau utusan itu adalah diri kita – […]

Bersifat ‘resourcefulness’ untuk membina legasi

Bersifat ‘resourcefulness’ untuk membina legasi

“Kontang idea menulis. Bagaimana ingin mencapai dateline?” “Malas mula menyerang!” Ini antara cabaran dalam membina kejayaan. Jika salah satu daripada legasi yang ingin dibina ialah dalam bentuk intelektual seperti penulisan buku, bersifat ‘resourfulness’ amat penting. Kalau buntu dalam sesuatu perkara, amat penting untuk bersifat ‘resourcefulness’. Apakah maksud ‘resourcefulness’?

Lihat legasi anda setiap hari

Lihat legasi anda setiap hari

Ada kawan saya yang membpunyai ‘vision board’. Ia memuatkan lukisan atau gambar kejayaan atau legasi yang ingin dibina. Saya juga ada dalam bentuk tulisan. Dalam membina legasi, ini amat penting. Ada kaedah fizikal, ada kaedah intelek, ada kaedah emosi. Yang pasti, ‘vision board’ dalam bentuk spiritual perlu menjadi kompas harian yang selalu dibaca dan diyakini. […]

Alangkah menariknya mendapat legasi automatik

Alangkah menariknya mendapat legasi automatik

Tentu menarik kalau kejayaan yang kita ingin bina diperoleh secara automatik. Apabila saya membayangkan saya ada 10 buah kereta, 8 daripadanya disumbangkan kepada badan-badan yang memerlukan. Tentu menarik. Apabila saya membayangkan saya ada 100 buah buku yang ditulis – memberi manfaat kepada seluruh dunia. Tentu menarik kalau saya dapat membaiki sistem kehidupan di peringkat ekonomi […]