Rupanya Boeing juga hargai sistemik

Cabaran yang dihadapi untuk mewujudkan usaha ini ialah berkaitan dengan kolej/ IPT di US (malah di seluruh dunia). Katanya, industri memerlukan graduan yang boleh berfikir secara sistemik/ holistik tetapi ia sukar dilaksanakan oleh pelbagai institusi / IPT / organisasi kerana ia melibatkan risk, fund dan ‘belum ada organisasi yang menyatakan ia berjaya dengan pandangan yang holistik’. Pengalaman beliau sebagai engineer menguruskan staff di Boeing memang memerlukan tindakan holistik, tetapi apakan daya budaya tersebut tidak wujud secara menyeluruh kerana ramai suka guna style lama dalam berfikir.

Dia mencadangkan saya untuk buat kajian dan propose kepada alma matter (Purdue University) to take the initiative untuk ubah sistem pendidikan di universiti. Ia nampak besar, tetapi saya setuju kalau ia tidak dilaksanakan, ekonomi dan industri US akan makin merudum – itu yang dia perkatakan dalam flight lebih 5 jam tersebut.

Cycle yang berlaku melibatkan dilemma pelaksanaan perubahan ini

Industri minta IPT hasilkan graduan holistik. IPT nak kekal status quo dengan silibus dan gaya yang sedia ada. Ubah status quo akan melibatkan risk, more fund dan result yang tak certain (kerana kurang percaya dengan falsafah holistik)

IPT minta industri buktikan graduan holistik akan meingkatkan kejayaan dan memang menjadi demand. Tapi industri tak dapat buktikan secara real kecuali kes yang terpisah.

Jadi dua2 tunggu sapa yang akan take bold action. Cuma nak capai tahap itu, ada pula yang boast dengan ‘syarikat atau organisasi kami berjaya tanpa guna kaedah holistik pun…’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Twitter Weekly Updates for 2009-09-27

alfatehah in leadership ...in purdue # it is not only about goal, but ALLAH emphasizes about means and the path

Close