Transparency of Success

Pentingnya Transparency of Success

 

Ia penting kerana apabila kita transparent dan berkongsi misi menuju kejayaan tersebut, orang ramai akan tahu dan cuba untuk membantu kita untuk berjaya. Dalam dunia busines, apabila kita memberitahu usaha ke arah kejayaan, orang akan menolong kita -walaupun tidak dapat dinafikan ada individu yang dengki akan cuba untuk memusnahkannya. Jika ia tidak transparen, ia menyebabkan orang tidak jelas stand kita dan akhirnya  aspirasi kita untuk berjaya melambat atau mungkin terus gagal.

Nabi Seorang Yang Mengamalkan Transparency of Success (TOS)

Bagaimana Nabi melaksanakan dakwahnya? Beliau mengamalkan kaedah TOS ini. Beliau tidak segan-segan menyatakan dua kalimah syahadah akan membawa kepada kejayaan syurga yang sentiasa beliau ulangi apabila ada di kalangan sahabat yang bertanyakan apakah balasan bagi usaha perjuangan dan amalan mereka.  Inilah seni resonan yang perlu disedari dalam menuju kejayaan. Kalau tiada TOS, mungkin Rasul segan untuk menyatakan kejayaan syurga tersebut.

 

Usaha kejayaan awalnya dipandang sinis

Usaha ke arah kejayaan memang dimulai oleh pandangan pesimis dari ramai kerana bukan semua nampak halatuju kejayaan yang diimpikan. Hanya orang yang berpotensi untuk jaya akan nampak segera apakah yang akan diusahakan itu bagus atau tidak. Bagaimana cara kita untuk menilai potensi kejayaan? Elakkan memandang sinis seseorang terutama apabila ada kesungguhan yang ditunjukkan. Lambat laun ia akan berjaya dan pemerhati sinis akan duduk terjelepuk memerhati kejayaan orang lain.

Oleh itu, fahami dan amalkan TOS! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Perlukah Kita Memotivasikan Para Pendakwah Kita?

Program motivasi kini semakin hangat permintaannya. Tidak kiralah di mana-mana sektor swasta atau badan-badan kerajaan, malah di ipt-ipt serta sekolah-sekolah...

Close