Masih ada yang berminat dengan sistem

Pagi ini saya mengikuti sesi bersama Tuan Firdaus Ariff tentang Business Model Canvas. Selepas itu, saya mengikuti perkongsian Pak Farizal dari Spiritual Enterpeneurship Quotient. Kedua-dua isi majlis ilmu ini amat menjentik minda, perasaan dan iman di bulan Ramadhan. Kalau ada yang mencari-cari formula dalam dunia bisnes ke arah meningkatkan iman, ia banyak membantu untuk mengaturnya terutama di bulan penuh berkat ini.

Berjaya berniaga dengan ridha Allah

Salah satu poin penting yang dikongsikan oleh Pak Farizal ialah untuk berjaya dalam berniaga atau apa sahaja yang dilaksanakan di dunia ini , perlu mendapatkan ridha Allah. Ridha Allah itu ada pada ridha kedua ibu bapa. Jadi antara amalan yang ditekankan oleh beliau ialah berbuat baik dengan ibu bapa. Cara berfikir yang dibawakan oleh Pak Farizal ini amat menarik untuk disekalikan dengan perkongsian Business Model Canvas oleh Tuan Firdaus Ariff.

Berfikir dalam sesuatu perkara itu bukan hanya dengan tindakan tiba-tiba tetapi ada sistem yang dibina agar tidak kalut dalam menghadapi kepayahan.

Sistem bisnes, sistem dakwah

Dalam Business Model Canvas, sistem perlu dibina dengan baik dalam berniaga. Pak Farizal juga menekankan sistem untuk membina usahawan. Kalau sistem tidak dibina dalam latihan, pihak konsultan dan pakar motivasi akan terus ‘bermaharajalela’ untuk membuat pelbagai program yang tidak semestinya membawa kepada hasil yang diharapkan. Habis satu program motivasi, maka akan diikuti dengan pelbagai latihan lain yang perlu diikuti.

Jalur dalam sistem dibina oleh Pak Farizal. Dalam membina model bisnes, jalur itu perlu dibina. Jika ia dapat dibina dengan baik, ia sudah tentu akan memberi kesan yang besar dalam apa jua target yang ingin dicapai.

Thinking Spiritual Quotient

Satu lagi kemahiran yang ditunjukkan oleh Pak Farizal ialah kaedah berfikir berasaskan spiritual dalam melihat logik dalam kehidupan. Ia dinamakan Thinking Spiritual Quotient. Ia amat perlu diberi perhatian terutama untuk memastikan kemahiran berfikir begini bukan sahaja wujud pada individu tertentu tetapi dikecapi oleh ramai. Saya mengaitkannya dengan konsep worldview, ulul albab dan Thinking Fast, Thinking Slow oleh Kahneman.

Moga kemahiran pemikiran sistemik dapat dikongsikan dengan lebih ramai lagi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Jangan biarkan terik itu membaham sabar Ramadhan

"Aku tengah sabar nie..," sambil dijengilkan matanya. Ketika di bulan Ramadhan, sabar makin teruji - samada ingin mematuhi iman atau

Close