Articles By: Fazrul Ismail

‘Long term result, short term process’

‘Long term result, short term process’

“Aku tak tahu bagaimana nak buat kerja.” “Mengapa?” Tanya Ahmad. “Bila aku fikir pasal result, aku tension. Bila aku fikir pasal apa yang aku buat sekarang, sampai ke aku kepada hasilnya nanti…” “Ohhh, mudah je” Long term result, short term process “Macam mana tu?” “Begini. Kalau kau tengah bimbangkan result pada diri kau, tiada masalah. […]

Ganjaran dunia & ganjaran akhirat

Apabila melihat kehidupan, ada ganjaran dunia dan ada ganjaran akhirat. Dua-dua perlu dilihat dengan saksama kerana ia dua-duanya menjadi isi kepada doa ‘rabbana aatina fid-dunya hasanah wa fil akhirati hasanah’ Mengapa boleh jadi nampak kurang jelas kepada syurga? Kerana ia jauh. Namun syurga itu sudah boleh dirasai di hadapan ini. Ia perlu disusun dan digarap […]

Banyak sangat perkara ingin dicapai 3 tahun lagi…

Banyak sangat perkara ingin dicapai 3 tahun lagi…

“Aku banyak kerja nak capai 3 tahun lagi,” kata Ahmad. “Haah, aku banyak ingin terlibat dengan program yang ada. Tak menang tangan…” kata Ali “Apa projek kau sedang fokus sekarang?” tanya Asif. Ahmad dan Ali menaikkan bahu.

Apabila Quran dilihat sebagai kalam Allah

Apabila Quran dilihat sebagai kalam Allah

“Banyak sangatlah apa yang disampaikan oleh al-Quran.” “Tajuknya melompat-lompat.” Ketika seronok mendapat SMS dari insan yang dicintai, apa sahaja topik disukai. Hatta dapat ‘warning’ dari orang lain melalui insan yang dicintai, kita akan ambil kisah dan perhatian. Sudah tentu apabila mendapat surat dari Yang Maha Menyayangi, ia perlu diberi perhatian. Tidak rasa ‘banyak’ atau ‘melompat-lompat’ […]

Coaching untuk bisnes menuju Pencipta

“Saya ingin jadi ustaz.” “Saya ingin jadi pendakwah dalam dunia perniagaan.” Alhamdulillah dengan niat si anak muda ini. Saya nampak ada keperluan untuk membawa manusia kepada kebaikan. Beliau nampak ramai orang yang berniaga perlukan nafas spiritual dalam kehidupan. Saya angguk. Saya setuju. Saya meletakkan formula kehidupan begini: Formula P  +Formula IES = Bisnes Formula PIE […]

Kecepatan untuk bertindak

Kecepatan untuk bertindak

“Ketika bekerja, ada pelbagai tahap kecepatan. Tahap amat laju, laju dan amat perlahan.” “Bagaimanakah itu?” “Amat laju kalau bekerja di syarikat swasta kecil. Laju tetapi berfokus kerjanya ialah syarikat swasta yang besar. Perlahan dan tidak perlu rushing ialah kalau kerja kerajaan.” Saya diam.

Lepaskan kepada Allah

Lepaskan kepada Allah

Hidup ini seperti musafir yang melintas.Tidak akan cinta sangat dengan hotel yang cantik.Tidak cinta sangat dengan makanan yang sedap.Tidak boleh disimpan sangat keseronokan duduk dalam Boeing 777.Ambil mana yang patut.Itulah kehidupan di dunia.

Bosan – Mencari Makna

Bosan – Mencari Makna

Saya terbaca satu banner ‘I am bored’. Diselitkan dengan idea kreatif dan tarian Zumba untuk mengelakkan bosan. Benarkah cara begitu? Apa maksud dan intipati BOSAN? Mengapa kita amat bersemangat semalam dan hari ini terpinga-pinga apa yang ingin dibuat ketika cuti hari Sabtu?.

Manfaat bukan sekadar latihan minda, tetapi emosi

“Apakah manfaat daripada sebatang pokok kelapa?” “Apakah manfaat dengan hadir ke program ini?” Soalan begini boleh dijawab dengan pelbagai jawapan intelektual. Namun manfaat sebenarnya bukanlah sekadar ‘brain exercise’ yang biasa dilakukan oleh anak-anak ketika di sekolah menengah menjawab peperiksaan. Manfaat adalah sesuatu yang benar-benar memberi kesan kepada emosi atau perasaan kita sehingga ia membuatkan kita […]

Maryam berkata: Alangkah baiknya mati

Maryam berkata: Alangkah baiknya mati

Nabi Zakaria terkenal dengan kebaikannya dan kesungguhan menyampaikan mesej tauhid. Nabi Zakaria tiada anak hingga usia lanjut. Amat sedih bagi seorang ayah tidak mempunyai anak. Seorang hamba ini, berdoa kepada Yang Esa mohon diberikan rezeki. Dikurniakan dengan Yahya. Satu lagi peristiwa berlaku: kisah Maryam. Tidak memohon mendapat anak. Allah berikan anak – yang menjadi bualan […]