Articles By: Fazrul Ismail

Cerita ‘miracle’ perlu dikongsikan?

Cerita ‘miracle’ perlu dikongsikan?

Kisah atau fakta P, ia mampu difahami ramai. Kisah intelek, ada yang mampu faham. Kisah emosi, ada yang mampu faham, walaupun yang amat faham ialah yang pernah melalui perkara yang sama. Kisah S atau miracle, elakkan kongsi kecuali ia disampaikan dalam kitab al-Quran dan as-Sunnah. Mengapa? Ia boleh disalahfahami pada cara ia diceritakan, bukan pada […]

Khusyuk menjadi hamba – asas produktif

Khusyuk menjadi hamba – asas produktif

Ada masa, kita sibuk dengan projek yang menimbun. Kerja banyak. Untuk apa semua ini? Soalan ini amat penting untuk terus kekal produktif dan bernafas panjang.

Surah Yasin: Menyeru kepada Allah dengan Tegas dan Kasih Sayang

Surah Yasin: Menyeru kepada Allah dengan Tegas dan Kasih Sayang

Bingung. Memang bingung.” “Mengapa Ali? ” “Aku tidak tahu selesaikan isu hidup aku. Buntu. Aku seperti tidak berharga.” Ini boleh terjadi di peringkat individu. Namun lebih mencabar apabila ia berlaku di peringkat organisasi. Tidak dihargai apa yang telah dirancang dan dilaksanakan. Atau tidak memahami makna kehidupan atau tindakan. Tidak ada satu perkara yang lebih mengecewakan […]

Jangan biarkan terkapai-kapai

Jangan biarkan terkapai-kapai

“Bingung. Memang bingung.” “Mengapa Mad? ” “Aku tidak tahu selesaikan isu hidup aku. Buntu.” Ini boleh terjadi di peringkat individu. Namun lebih mencabar apabila ia berlaku di peringkat organisasi. Tidak dihargai, apa yang telah dirancang dan dilaksanakan. Tidak ada satu perkara yang lebih mengecewakan apabila sesuatu mesyuarat atau pasukan merancang dan melaksanakan beberapa langkah, kemudian […]

Melonjakkan semangat untuk berjaya – Surah adh-Dhuha

Melonjakkan semangat untuk berjaya – Surah adh-Dhuha

Melonjakkan semangat untuk berjaya – Surah adh-Dhuha   Pada waktu itu, beberapa lama wahyu tidak turun. “Wahai Muhammad, mengapa aku melihat syaitanmu (maksudnya Jibril) telah meninggalkanmu.” Ia diucapkan oleh orang bukan Islam di Mekah kepada junjungan besar Nabi Muhammad. Perkataan itu amat menyedihkan. Amat meruntun jiwa. Cuba bayangkan jika si suami tidak bercakap dengan si […]

Surah al-Alaq: Penyelesaian masalah yang silih berganti

Surah al-Alaq: Penyelesaian masalah yang silih berganti

Zaman itu penuh dengan kerosakan. Nabi berada dalam satu umat yang dipandang ringan oleh Parsi dan Rom. Umat yang tidak pandai membaca. Nabi diselebungi pelbagai masalah yang melanda kehidupan sekeliling bumi Mekah. Ada yang menanam anak perempuan hidup-hidup. Ada yang menghambakan wanita. Pesta ibadah di sekitar Kaabah tidak membawa kepada konsep Hanif seperti mana berlaku […]

‘Long term result, short term process’

‘Long term result, short term process’

“Aku tak tahu bagaimana nak buat kerja.” “Mengapa?” Tanya Ahmad. “Bila aku fikir pasal result, aku tension. Bila aku fikir pasal apa yang aku buat sekarang, sampai ke aku kepada hasilnya nanti…” “Ohhh, mudah je” Long term result, short term process “Macam mana tu?” “Begini. Kalau kau tengah bimbangkan result pada diri kau, tiada masalah. […]

Ganjaran dunia & ganjaran akhirat

Apabila melihat kehidupan, ada ganjaran dunia dan ada ganjaran akhirat. Dua-dua perlu dilihat dengan saksama kerana ia dua-duanya menjadi isi kepada doa ‘rabbana aatina fid-dunya hasanah wa fil akhirati hasanah’ Mengapa boleh jadi nampak kurang jelas kepada syurga? Kerana ia jauh. Namun syurga itu sudah boleh dirasai di hadapan ini. Ia perlu disusun dan digarap […]

Banyak sangat perkara ingin dicapai 3 tahun lagi…

Banyak sangat perkara ingin dicapai 3 tahun lagi…

“Aku banyak kerja nak capai 3 tahun lagi,” kata Ahmad. “Haah, aku banyak ingin terlibat dengan program yang ada. Tak menang tangan…” kata Ali “Apa projek kau sedang fokus sekarang?” tanya Asif. Ahmad dan Ali menaikkan bahu.

Apabila Quran dilihat sebagai kalam Allah

Apabila Quran dilihat sebagai kalam Allah

“Banyak sangatlah apa yang disampaikan oleh al-Quran.” “Tajuknya melompat-lompat.” Ketika seronok mendapat SMS dari insan yang dicintai, apa sahaja topik disukai. Hatta dapat ‘warning’ dari orang lain melalui insan yang dicintai, kita akan ambil kisah dan perhatian. Sudah tentu apabila mendapat surat dari Yang Maha Menyayangi, ia perlu diberi perhatian. Tidak rasa ‘banyak’ atau ‘melompat-lompat’ […]