Articles By: Fazrul Ismail

Ujian Tahap 2970 Celcius

Ujian Tahap 2970 Celcius

“Tidak bersemangat dan kegagalan adalah 2 langkah pasti untuk menuju sukses – kata Dale Carnegie.” “Eh ye ke? Kalau dah gagal, gagal sahajalah. Kalau tak semangat, macam mana nak Berjaya?” “Apakata kita lihat ayat ini?”   وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ (٦٩) Surah al-Ankabuut 29:69. Dan orang-orang yang bersungguh-sungguh untuk (mencari […]

‘Push the limit’ awal

‘Push the limit’ awal

Amat berbaloi untuk ‘push the limit’ di peringkat spiritual seawal yang mungkin agar diri menyerah diri kepada Allah. Elemen intelek dan emosi yang menggunakan asas spiritual akan menjadi cepat matang – tidak perlu tunggu sehingga 35 tahun. Hidup sememangnya proses, namun apabila diri sudah dilatih awal, kejayaan umur 42 boleh dicapai lebih awal, Insha-Allah untuk […]

Siapa Mahu Tolong?

Siapa Mahu Tolong?

Bangun pagi, apakah skrip kita? 1. “Saya mahu makan apa?” 2. “Saya mahu makan siapa?” 3. “Saya mahu tolong siapa?” Jika skrip 1 menjadi rutin, ia berbahaya. Jika skrip 2 digunakan, ia malah lebih bahaya. Skrip 3 amat perlu diletakkan paling atas, kerana yang pasti rezeki ada Allah siapkan untuk kita. Kita perlu berusaha dan […]

Cerita ‘miracle’ perlu dikongsikan?

Cerita ‘miracle’ perlu dikongsikan?

Kisah atau fakta P, ia mampu difahami ramai. Kisah intelek, ada yang mampu faham. Kisah emosi, ada yang mampu faham, walaupun yang amat faham ialah yang pernah melalui perkara yang sama. Kisah S atau miracle, elakkan kongsi kecuali ia disampaikan dalam kitab al-Quran dan as-Sunnah. Mengapa? Ia boleh disalahfahami pada cara ia diceritakan, bukan pada […]

Khusyuk menjadi hamba – asas produktif

Khusyuk menjadi hamba – asas produktif

Ada masa, kita sibuk dengan projek yang menimbun. Kerja banyak. Untuk apa semua ini? Soalan ini amat penting untuk terus kekal produktif dan bernafas panjang.

Surah Yasin: Menyeru kepada Allah dengan Tegas dan Kasih Sayang

Surah Yasin: Menyeru kepada Allah dengan Tegas dan Kasih Sayang

Bingung. Memang bingung.” “Mengapa Ali? ” “Aku tidak tahu selesaikan isu hidup aku. Buntu. Aku seperti tidak berharga.” Ini boleh terjadi di peringkat individu. Namun lebih mencabar apabila ia berlaku di peringkat organisasi. Tidak dihargai apa yang telah dirancang dan dilaksanakan. Atau tidak memahami makna kehidupan atau tindakan. Tidak ada satu perkara yang lebih mengecewakan […]

Jangan biarkan terkapai-kapai

Jangan biarkan terkapai-kapai

“Bingung. Memang bingung.” “Mengapa Mad? ” “Aku tidak tahu selesaikan isu hidup aku. Buntu.” Ini boleh terjadi di peringkat individu. Namun lebih mencabar apabila ia berlaku di peringkat organisasi. Tidak dihargai, apa yang telah dirancang dan dilaksanakan. Tidak ada satu perkara yang lebih mengecewakan apabila sesuatu mesyuarat atau pasukan merancang dan melaksanakan beberapa langkah, kemudian […]

Melonjakkan semangat untuk berjaya – Surah adh-Dhuha

Melonjakkan semangat untuk berjaya – Surah adh-Dhuha

Melonjakkan semangat untuk berjaya – Surah adh-Dhuha   Pada waktu itu, beberapa lama wahyu tidak turun. “Wahai Muhammad, mengapa aku melihat syaitanmu (maksudnya Jibril) telah meninggalkanmu.” Ia diucapkan oleh orang bukan Islam di Mekah kepada junjungan besar Nabi Muhammad. Perkataan itu amat menyedihkan. Amat meruntun jiwa. Cuba bayangkan jika si suami tidak bercakap dengan si […]

Surah al-Alaq: Penyelesaian masalah yang silih berganti

Surah al-Alaq: Penyelesaian masalah yang silih berganti

Zaman itu penuh dengan kerosakan. Nabi berada dalam satu umat yang dipandang ringan oleh Parsi dan Rom. Umat yang tidak pandai membaca. Nabi diselebungi pelbagai masalah yang melanda kehidupan sekeliling bumi Mekah. Ada yang menanam anak perempuan hidup-hidup. Ada yang menghambakan wanita. Pesta ibadah di sekitar Kaabah tidak membawa kepada konsep Hanif seperti mana berlaku […]

‘Long term result, short term process’

‘Long term result, short term process’

“Aku tak tahu bagaimana nak buat kerja.” “Mengapa?” Tanya Ahmad. “Bila aku fikir pasal result, aku tension. Bila aku fikir pasal apa yang aku buat sekarang, sampai ke aku kepada hasilnya nanti…” “Ohhh, mudah je” Long term result, short term process “Macam mana tu?” “Begini. Kalau kau tengah bimbangkan result pada diri kau, tiada masalah. […]