Jangan mula dulu

Dalam kehidupan seharian, banyak idea yang kita peroleh. Banyak juga idea datang dari orang lain yang ingin anda laksanakan. Bukan mudah untuk mendapat idea. Ucapkan Alhamdulillah atas idea tersebut. Tetapi adakah anda akan mulakan ? Jangan mula dahulu. Mengapa ?

Kerana semua idea bagus adalah bagus jika ia disiapkan hingga akhir. Berbuat ihsan dalam idea yang ada. Ia perlu dirancang. Jika tidak, jangan mula dahulu. Thrash perkara yang menghalang kejayaan idea tersebut. Atau thrash idea itu sendiri / simpan dahulu, jika didapati ia tidak dapat dilaksanakan dengan baik atau anda tidak nampak ia akan tamat serta memberi kesan kepada kejayaan anda. Sebelum anda thrash, jika anda individu yang mempunyai agama atau Tuhan, maka rujuklah kepada Tuhan.

 

Mengapa jangan mula dulu ? Kerana khuatir sumber-sumber yang anda akan gunakan nanti hanyalah akan menghilangkan fokus anda kepada perkara yang sepatutnya didahulukan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Everyone Connect: Dalam Jalinan Aidilfitri

(Nota untuk Back To Quran ) Alhamdulillah umat Islam hampir selesai menjalani ibadah Ramadhan 1431H. Kami dari Back to Quran mendoakan

Close