Siapa Eksekutif?

 

Ahli yang bertanggungjawab dalam perjalanan syarikat dan pentadbiran seharian boleh dipanggil eksekutif. Mungkin ada yang memandang eksekutif tidak memainkan peranan yang penting kerana mereka berada dikedudukan hirarki pertengahan.

Kategori Pengurus yang mempunyai lebih autoriti dan membuat keputusan sering dilihat lebih kritikal kedudukannya dalam syarikat. Maka banyak tumpuan akan diberikan kepada pengurus kerana kita percaya, jika pengurus efektif, ia akan memimpin eksekutif untuk produktif.

Hakikatnya, semua ahli organisasi adalah eksekutif. Jawatan atau gelaran mungkin akan membezakan. Tetapi dari segi peranan dan tanggungjawab, secara tidak langsung mereka memainkan peranan eksekutif.

“Every knowledge worker in an organization is an ‘executive’ if, by virtue of his or her her position or knowledge, he or she is responsible for a contribution that materially affects the capacity of the organization to perform and to obtain results”. (The Effective Executive, Peter F Drucker)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Marketing: Random vs System

Untuk menjamin pelanggan sentiasa datang membeli produk / perkhidmatan secara berterusan, sesebuah perniagaan perlu mempunyai sistem pemasaran yang berkesan. Ianya

Close