Pertandingan Merebut Pahala

Saya baru pulang dari Chicago dan Michigan. Saya membezakan cara hidup individu di Los Angeles dan Chicago. Saya dapati ramai orang di Los Angeles ini sibuk. Namun individu di New Jersey dan New York lebih sibuk. Sibuk dengan kehidupan. Sibuk dengan apa? Mencari nafkah, duit, dan pelbagai lagi. Pasti ada juga dalam kerumun itu yang sibuk merebut pahala. Lantas saya terfikir, menariknya kalau ada pertandingan merebut pahala. Saya pasti nak join.

Bagaimana dengan anda?

Saya menulis artikel ini dalam semangat untuk merebut pahala. Apabila anda baca dari artikel ini, saya dapat pahala. Namun itu tidak cukup. Saya ingin lebih lagi. Pahala ini perlu dikaut sebanyak mungkin kerana saya tahu bahawa diri ini banyak kesilapan dan dosanya. Saya tidak mahu jadi muflis di akhirat nanti. Itu sebabnya daripada saya membuat pelbagai perkara sia-sia atau lagha, lebih baik saya berbincang dengan anda bagaimana kita mampu untuk merebut pahala. Bertanding untuk merebut pahala.

Fastabiqul Khairat

Saya suka buat pertandingan merebut pahala kerana Allah ada berfirman ‘fastabiqul khairat ‘ – maka bercepat-cepatlah ke arah kebaikan. Individu bertaqwa tidak akan tunggu untuk buat pahala. Abu Bakar itu sendiri akan berada di mana sahaja ‘tempat buat pahala’. Majlis ilmu – dia ada. Majlis bebaskan hamba – dia ada. Majlis perang – dia ada. Di mana ada pahala, dia akan bergegas. Saya mahu jadi begitu. Mudahkan Ya Allah.

Saya ingin menganjurkan Pertandingan Merebut Pahala. Saya organize, saya juga pesertanya. Anda ingin join? Kalau anda ingin join, sila email info@almuntalaq.com dan nyatakan ‘saya ingin sertai Pertandingan Merebut Pahala’.

Saya sudah beramal

Saya tahu nanti ada yang kata, saya sudah buat amal. Buat apa masuk Pertandingan Merebut Pahala. Jawapan saya: saya sudah juga beramal. Tapi kalau saya masuk pertandingan ini, saya menyokong sistem kebaikan. Kan Allah ada maklumkan dalam surah al-Maidah ‘taawanu ala birri wa taqwa’ – bertolong-tolonglah kamu dalam kebaikan dan taqwa. Tolong-tolong ini akan meluaskan peluang pahala. Banyak poin yang dapat. Kalau amal berseorangan- limited pahalanya.

Sunnah Kebaikan

Apabila buat sama-sama dalam pertandingan, orang lain akan terkesan dengan apa yang kita buat. Kata Hadith Nabi (au kama qaal) : jika kamu menunjukkan contoh baik (sunnah kebaikan) , maka sesiapa yang beramal dengannya akan memberi pulangan saham pahala kepada kita yang memulakan. Itu sebab sesiapa tak dapat compete dengan Abu Bakar kerana beliau meninggalkan contoh baik. Maka sesiapa yang berada sebagai downline nya, akan memberi saham kepada beliau. Itu sebab beliau confirm masuk syurga. Pasal dia mulakan dulu buat kebaikan.

Ruginya tak hidup zaman Abu Bakar

Jangan kata kalau-kalau. Ia tidak digalakkan. Sanggupkah keluarkan semua harta semacam Abu Bakar? Kena embargo 3 tahun tak makan? Diancam untuk dibunuh? Dan pelbagai cabaran golongan pemula. Orang yang memulakan memang lebih banyak cabaran, tapi poin pahalanya tinggi. Kalau saya ingin memulakan Pertandingan Merebut Pahala sekarang, saya yakin ada kepayahan untuk train downline saya dengan baik untuk bersemangat menuju Allah. Namun itu bukanlah masalah. Itu peluang Allah berikan. Semua ujian adalah peluang untuk buat lebih pahala.

3 perkara pahala berpanjangan

Dalam hadith, 3 perkara membawa poin pahala berpanjangan. Sedeqah jariah yang lebih berbentuk fizikal, ilmu bermanfaat yang berbentuk intelek dan anak soleh yang mendoakan – lebih berbentuk aspek emosi. Mana satu yang saya nak?

Ketiga-tiganya. Namun dalam pertandingan yang saya salah seorang peserta ini, saya ingin fokuskan aspek intelek. Aspek fizikal dan emosi itu akan juga dilaksanakan selepas saya melaksanakan program bersifat kefahaman atau intelek.

MLM

Kaedah pertandingan ini mudah. Makin banyak downline, makin banyak pahala boleh direbut. Upline atau downline tidak memberi makna saya lebih mulia dari anda. Neraca kita ialah al-Quran dan as-Sunnah. Kalau banyak poin pahala, individu itu lebih mulia. Bagaimana nak tahu jumlah poin? Poin akan dikira dari semasa ke semasa. Namun ia tidak tepat. Allah yang Maha Mengetahui jumlah poin pahala yang sebenarnya. Kita cuba mempelbagaikan sumber poin pahala tersebut dalam aktiviti ini.

Sepanjang kehidupan

Aktiviti ini memang layak dibuat sepanjang kehidupan. Cuma saya akan limitkan dalam Pertandingan Merebut Pahala ini sehingga 25 Julai 2009 dahulu. Kemudian kalau sesiapa cadangkan untuk teruskan, saya akan teruskan secara formal.

Apa yang anda dapat dengan mengikuti pertandingan ini?

Semangat dan peluang berinteraksi dengan orang lain yang berlumba-lumba berbuat kebaikan. Tidak pun lebih mulia kalau ikut program ini. Cuma ia ruang untuk mencambahkan idea berbuat pahala. Kalau ada kumpulan yang bersemangat merebut poin untuk pertandingan kuiz, harta dunia dan sebagainya, why not kita bina kumpulan yang berlumba-lumba untuk membuat kebaikan. Saya rasa amat segan kepada kekuatan semangat kumpulan yang buat maksiat dan dosa. Cuba lihat Freemasonry atau kumpulan lain. Malah kekadang ada ranking dan ‘training’ untuk buat dosa. Sepatutnya untuk buat kebaikanlah, kita perlu training dan berkerjasama.

Kalau anda ingin mengetahui lebih lanjut dan ingin sertai, sila email kepada info@almuntalaq.com . Jangan dianggap kecil sesuatu peluang membuat pahala. Kekadang yang dianggap kecil itulah yang akan membina ikhlas lantas diterima Allah. Betapa ramai buat ‘perkara kebaikan besar’ tetapi ia bak buih atau debu yang berterbangan. Jika anda merasakan diri anda ‘besar’ dan tak layak menyertai ‘pertandingan merebut pahala’ yang entah apa-apa nie, saya tidak memaksa. Tepuk dada tanya iman anda.

Facebook Comments:

9 thoughts on “Pertandingan Merebut Pahala

  • July 1, 2009 at 8:17 am
    Permalink

    Masyallah, perlu join pertandingan ni. Insyallah mendapat hadiah yang kekal dia akhirat sana… Ameennn…

    Reply
  • Pingback:Kempen Merebut Pahala « Masa Untuk Berubah

  • July 10, 2009 at 7:13 am
    Permalink

    salam, saya ingin jemput tuan buat motivasi anjuran company saya di kulim.boleh kita berbincang?

    orang oregon pun baik ,sampaikan cacing di atas jalanraya pun diangkat,dikorek tanah agar masuk semula dan tiada seorang pun hon kereta sepanjang proses itu!!!

    Reply
    • July 10, 2009 at 7:17 am
      Permalink

      untuk pengetahuan, saya kini tinggal di Los Angeles, California. kalau perlu online kuliah, saya boleh bantu. kalau untuk hadir, insha-allah hujung tahun ini saya akan kembali ke Malaysia buat sementara.

      Reply
  • July 10, 2009 at 7:22 am
    Permalink

    maaf,tuan ada di usa rupanya….

    tak apa ,saya lah bagi ceramah.saya memang kumpulkan graduan ukm berstatus ibu untuk jadi speaker saya mencakupi bidang usahawan,IT,bahasa(saya),parenting,makruflah terhadap ahlimu(saya juga),dan banyak lagi.

    harga individu rm150,married couple rm250 saja,buat di sirim.insya Allah 5 september IT,cara buat web sendiri.siri motivasi berlangsung sepanjang tahun.

    masya Allah

    puan hamidah hannani
    0194021234
    jika saya diluar negara,hp 0194021021 ada pada shop assistant .

    Reply
  • July 10, 2009 at 7:59 am
    Permalink

    salam,tak sangka tuan jawab.
    hujung tahun,kalau tuan ingin beri kursus,bolehlah bagi tarikh.lagipun saya tak balik ke rumah mertua tahun ni,saya hanya balik masa chinese new year sebab hubby annual leave sentiasa masa tu.

    insya Allah kita arrange kursus tu,dan saya suka sangat topik makruflah pada isteri dan anak anak mu.
    saya sebagai ibu ada pandangan kami para wanita,isi hati kami,bukan senang jadi ibu dan isteri…samada tunggal atau tinggal.
    rumah yang kemas tu ada effort from isteri,bukannya kun sana,kun sini,fayakun rumah kemas…
    ada suami tergamak tanya 8 jam dok rumah buat apa?
    dia tak sedar yang isteri buat kerja dia yang dia tak buat selama 8 jam daily sepanjang hayat isteri!
    mana sunnah nabi pada isteri?
    sebab tu hanya kaum ibu graduan ukm,senior junior saya yang saya undang.
    hanya wanita faham rasahati wanita….

    tolong bagi emel tuan,saya ada tazkirah untuk diforward.

    tuan sebelum tidur,buka http://www.alafasy.com
    buka surah alkahfi….tak menangis tak tahulah nak cakap apa….masa saya di palmera suez,di sebelah teluk sana israel,saya rasa macam suara syeikh misyari ni turun bergulung dari langit seiring alunan quran dan airmata.

    believe me,his alkahfi will bring your head to the feet and tears to the ground….

    Reply
  • July 10, 2009 at 8:02 am
    Permalink

    tuan,one day pls share with me what is the situation with bro michael jackson….muslim or not….

    selamat malam dari malaysia

    Reply

Leave a Reply to etzatiey Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Twitter Weekly Updates for 2009-06-21

Sesi previu ke 3 MasterPIES June 15, 2009 jam 630 petang Pacific, Insha-allah. https://www2.gotomeeting.com/register/174158594 # di chicago..understanding alfurqaan foundation #

Close